Syftet med Bröstimplantatregistret
Bröstimplantatregistret, BRIMP, är ett nationellt kvalitetsregister som har funnits sedan 2014. Syftet med det är att förbättra vårdkvaliteten för kvinnor som får bröstimplantat. Det gäller både dem som får implantat i samband med bröstcancerbehandling och dem som låter sätta in implantat för att förbättra sitt utseende. BRIMP är till för att minska komplikationer, öka patientsäkerheten och säkerställa likvärdig vård i hela landet.
Data förs in i BRIMP när ett implantat sätts in. När det blir nödvändigt att operera om patienten registreras också data omkring denna operation. Bland annat registreras anledningen till operationen, egenskaper hos implantatet och operationsmetod.
Initiativ från yrkesorganisationer
En viktig orsak till att BRIMP bildades var skandalen omkring det franska bröstimplantatet PIP. Detta förbjöds i hela världen 2010 sedan det visat sig att tillverkaren bytt ut silikonet i implantaten mot en billigare typ av industrisilikon. Tillverkaren hemlighöll bytet. PIP orsakade stora problem för många av de kvinnor som fått implantatet insatt.
Två svenska yrkesorganisationer för plastikkirurger tog i samband med skandalen initiativ till att bilda BRIMP. De ville förhindra att något liknande skulle kunna hända i framtiden. Med hjälp av registret kan man på ett tidigt stadium upptäcka om någon implantattyp inte håller måttet.
BRIMP finansieras med offentliga medel och bidrag från yrkesorganisationerna Svensk Plastikkirurgisk Förening och Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. BRIMP är alltså fristående från implantatindustrin och kan utvärdera kvaliteteten från alla tillverkare på ett sakligt och neutralt sätt.
Läs om bröstrekonstruktion efter cancer på 1177.se.
Läs om Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.
För patienter