Om Bröstimplantatregistret
Bröstimplantat sätts in när ett bröst tagits bort på grund av cancer eller när en kvinna önskar förändra sitt utseende. Syftet med Bröstimplantatregistret, BRIMP, är att tidigt upptäcka oväntade komplikationer relaterade till bröstimplantat och därigenom bidra till att öka patientsäkerheten. BRIMP:s syfte är också att förbättra vårdkvaliteten genom att säkerställa likvärdig vård i hela landet för dessa patientgrupper.
BRIMP är ett nationellt kvalitetsregister och det har varit i funktion sedan 2014. Det startades på initiativ av yrkesorganisationerna Svensk Plastikkirurgisk Förening och Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. En viktig orsak till att BRIMP bildades var skandalen omkring det franska bröstimplantatet PIP. Detta förbjöds i hela världen 2010 sedan det visat sig att tillverkaren bytt ut silikonet i implantaten mot en billigare typ av industrisilikon men hemlighållit detta. PIP orsakade stora problem för många av de kvinnor som fått implantatet insatt. De båda svenska yrkesorganisationerna ville förhindra att något liknande skulle kunna inträffa igen. Därför skapades BRIMP. Med hjälp av registret har man möjlighet att på ett tidigt stadium upptäcka om någon implantattyp inte håller måttet.
BRIMP finansieras genom bidrag från staten och regionerna. Även Svensk Plastikkirurgisk Förening och Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi har gett ekonomiskt stöd.
Läs mer om nationella kvalitetsregister.
Läs mer om Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.
Läs mer om Svensk Plastikkirurgisk Förening.
BRIMP står fritt från kommersiella intressen
Bröstimplantat från alla tillverkare utvärderas med hjälp av BRIMP. Registret är oberoende av implantatindustrin och kan ge saklig och neutral information om hur olika implantattyper fungerar på kort och lång sikt. Det är viktigt både för patienter och kirurger att veta om komplikationer oftare uppstår med vissa implantattyper än med andra och hur lång livslängd olika implantattyper har. Den statistik som genereras genom BRIMP är till hjälp när läkaren ska välja ett implantat som passar patientens specifika behov. Statistiken är också en tillgång när implantat ska upphandlas både i den offentliga och den privata vården.
Implantattillverkarna har möjlighet att köpa rapporter från BRIMP som visar hur deras respektive implantat står sig i jämförelse med samtliga implantat som redovisas i BRIMP.
Detta registreras
Data förs in i BRIMP vid primära implantatoperationer och även i de fall det blir nödvändigt att operera om en patient. Bland annat registreras vad som är anledningen till den primära operationen, egenskaper hos implantatet och operationsmetod. Om operationen måste göras om registreras orsaken till detta, vilka åtgärder som vidtagits och egenskaper hos implantat som tas ut respektive sätts in. Vid omoperationer är det angeläget att få reda på vad som gått fel och om samma fel har observerats för fler implantat av samma typ. Det är också viktigt att ta reda på vilken roll kvinnans ålder och hälsa spelar i sammanhanget.
Ett arbete pågår med att införa PROM i registret, alltså Patient-Reported Outcome Measures. PROM innebär att man samlar in data från patienter om hur deras implantat fungerar och hur nöjda de är.
BRIMP arbetar på att bli heltäckande
Ambitionen är att alla bröstimplantatoperationer som utförs i Sverige ska registreras i BRIMP. Registerföreträdarna arbetar hårt för att detta ska realiseras. Det beräknas att 65 % av alla sålda bröstimplantat 2018 registrerades i BRIMP. Totalt fanns data om mer än 30 000 bröstimplantat i registret den sista december 2018.
Alla enheter som rapporterar till BRIMP får en sammanfattning av de egna resultaten två gånger per år. De kan även på denna hemsida efter inloggning ta del av online-statistik som uppdateras varje natt.
Samarbete med register för bröstcancerbehandling
BRIMP samarbetar med Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer och bröstrekonstruktion. Syftet är att sammanföra data från detta register och BRIMP. När det realiseras kommer BRIMP:s täckningsgrad att öka avsevärt.
Läs mer om Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer och bröstrekonstruktion.
Läs mer om Bröstcancerförbundet.
Internationellt samarbete
Det finns ett stort internationellt intresse för BRIMP och registret ingår i det internationella samarbetet ICOBRA, International Collaboration of Breast Registry Activities. Det finns mycket att vinna på samarbete över nationsgränserna om utvärdering av bröstimplantat. Ju större datamängder man har desto säkrare slutsatser kan man dra om olika implantattyper och deras kort- och långsiktiga effekter på kvinnans kropp.
Om BRIMP